Naše pičke, vaša pravila? Neće ići, Köln

Naše pičke, vaša pravila? Neće ići, Köln

Ono što je u Kölnu spolni napad, u domaćem bifeju je folklor – konstatirao je Marko Radmilovič u svojoj nedavnoj kolumni, plićoj i bljutavijoj od tanjura starog boršča. Isprovociranog svjetonazora, ali ne i tona, na Radmilovičeve i slične komentare koji ležerno vuku paralelu između islamskog i zapadnjačkog nasilja do žena te njihovog tretmana pred zakonom i u društvu osvrnula bih se iz perspektive Europljanke, Balkanke, osobe s vaginom, ateistice te nekoga tko vjeruje u jednakost spolova i nejednakost kultura.

Kao i svaka cura bez brkova i druge glave, odrastajući na Balkanu bila sam meta bezbrojnih zvižduka, trubljenja auti i čobanima omiljenog komplimenta: »Daj sisu, znam da imaš!« U kasnim tinejdžerskim godinama opazila bih tu i tamo zalutale neumjesne poglede nečijeg tate ili pokojeg profesora, kasnije u životu i nadređenih. No iako sam odrastala bez oca i brata, odnosno klasične zaštitničke muške figure, skoro nikad se kao žena nisam osjećala ugroženom. Usprkos svim neumjesnim dobacivanjima, nikad nisam pomislila da ne mogu biti uspješna učenica, sportašica ili šefica jer nemam penis, kamoli da zbog svog spola zaslužujem biti diskriminirana.

I zato me užasava odnos muslimanske kulture do žena i njihov položaj u društvu. Užasavaju me šerijat, burke i hidžab, javna silovanja, spaljivanja, kamenovanja te obrezivanja žena, sve te manifestacije nejednakosti kamuflirane u vjeru i tradiciju. No čak i više od toga me užasavaju Europljanke koje negiraju naprednost suvremene zapadnjačke kulture kada je riječ o odnosu do žena. One iste neudane Europljanke koje su odavno proslavile 30. rođendan, pridobile diplome i magisterije i odlučile nemati djecu, baš te iste Europljanke koje nose minjake i dekoltee te prakticiraju seks s kim i kad god one požele. E, kada mi te moje drage prijateljice uz hedonističku treću čašu vina izjave da muslimani nisu ništa gori u odnosu do žena od »naših«, dođe mi da im kupim jednosmjernu kartu za Afganistan ili Maroko, a sebi za koncert Modrijana. Pitam se shvaćaju li da bi oba slučaja završila samoubojstvom?

Imam i nešto drugačijih prijateljica. Jedna od njih je Muslimanka koja tvrdi da su štikle i sexy odjeća ekvivalent burke i vidi ih kao opresiju i znak da mi zapadnjakuše živimo tek u deluziji slobode. Skupa se smijemo tome. Ta ista prijateljica Muslimanka je jednom nakon pola sata mukotrpnog nagovaranja gola ustupila u japanski onsen te nam, vidno preporođena od tog sićušnog čina pobune protiv striktnih islamskih propisa, kroz smijeh priznala kako bi je se roditelji odrekli da saznaju. Pa smo se i tome smijali. Moja prijateljica Muslimanka se isto tako smatra sretnicom jer je radi nešto liberalnije obitelji tek 7 godina zaručena za čovjeka u kojeg je, Allahu hvala, sretno zaljubljena iako ga je odabrao njen otac. To mi nikad neće biti smiješno.

Ne zabavlja me niti prevladavajuća reakcija domaćih komentatora, među njima i Radmiloviča, na napade u Kölnu: »Pa dobro, šta dramite, i kod nas ima seksualnog zlostavljanja i nasilja nad ženama«. Kao doktor koji pacijentu dijagnosticira cirozu jetre, pa mu predloži da nazdrave duplim viskijem, jer bolest je ionako već tu. O sugeriranim pravilima odijevanja i ponašanja za žene (osvanulim i u domaćim kampovima tijekom najvećeg priljeva migranata) ne treba gubiti riječi. Kažete, pa dobro, toga nema kod nas? Evo što na to ima reći popularan muslimanski teolog s adresom u Sloveniji. Ovo je njegov, Kuranom propisan, stav o ženama.

alim

Ako se takvi stavovi mogu opravdati tradicijom – evo vam jedne duboko utkane u ovu regiju: alkoholiziranje. Povežemo li ga s obiteljskim nasiljem, koliko trijeznih odnosno prisebnih seksualnih napada na žene pamtite? Budući da se Muslimani ne opijaju niti konzumiraju droge, seksualna zlostavljanja ne možemo označiti za alkoholom potpomognut čin koji oslobađa neke primordijalne nagone, već kulturno uvjetovano stanje svijesti. Da, silovanje je silovanje i jednako je strašno iskustvo ne glede na počinitelja. Ali iz šire društvene perspektive, pogotovo u kontekstu masovnih migracija, svakako trebamo biti uznemireni ukažu li statistike na porast silovatelja među strancima. Zašto? Jer za razliku od nezaposlenosti, kriminaliteta i niskog postotka edukacije – faktora koji se često asociraju s imigrantima, ali se za njih mogu djelomično okriviti zakonski propisi i propusti zemalja u koje su prispjeli  – za silovanje nema izgovora. Takvo ponašanje je srednji prst kulturi koja te prihvatila otvorenih ruku i pružila ti šansu za novi život, i zato nas, kao Europljan(k)e, trebaju itekako uznemiriti napadi u Kölnu.

Jebala vas politička korektnost ako će u njeno ime biti zgažene ljudske vrijednosti. Što je sa ženama koje će u međuvremenu postati žrtve seksualnog nasilja jer, eto, integracija je dug i mukotrpan proces? Ah, isto što i sa spaljenim džamijama i muslimanima prebitima od strane domaćih ekstremista, rekli su mi nedavno. Ne, ne, ne i ne. Napadi na migrante i ostavljanje prasećih glava na pragovima džamija činovi su islamofobnih ekstremista koje nikako ne smijemo tolerirati. Baš kao ni tretiranje žena kao manje vrijednih, što nažalost nije odraz tek ekstremističkog dijela muslimanske populacije. Želite uspješnu integraciju? Suočite se s činjenicom da muslimani imaju nazadniji odnos do žena od nas i da tome treba posvetiti posebnu pažnju u programima integracije. To nije moj stav, to su službeni WEF podaci, prema kojima se, usput rečeno, Slovenija nalazi na devetom mjestu po pitanju izjednačenosti žena i muškaraca, dok 12 muslimanskih zemalja zauzima zadnja mjesta.

GGGR-Global-Top-10

Ukoliko Europa želi očuvati tu misaonu naprednost, mora razgraničiti između migranata spremnih na integraciju i onih koji očito nisu zainteresirani za suživot. Da znam kako točno to sprovesti, pisala bih programe integracije umjesto drobila po blogu, ali izgon za počinitelje ili barem ukidanje socijalne pomoći za osobe s dosjeom čini mi se kao dobar početak.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/content/84/7859384/html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273