Flow Festival Ljubljana: Potpuno otvoren komentar, bez cenzure

Flow Festival Ljubljana: Potpuno otvoren komentar, bez cenzure

Nije kratko ni slatko, ali je objektivno i bez sladunjavosti kakva će prštati iz euforičnih izvještaja o prvom Flow Festivalu u Ljubljani. Nadam se da će organizatorsko uho imati sluha za nešto drugačiju perspektivu iza koje stoji želja za poboljšanjem festivala. Jer Ljubljana treba i zaslužuje da Flow nastavi teći u pravom smjeru.

WTF moment #1: Cijena ulaznica
Trodnevna ulaznica koštala je 95€. Čim je prodaja zaškripila i razdanila da je očekivanih 5000 posjetitelja dnevno realistično koliko i to da Pet Shop Boys nastupe bez blesavih šešira, organizatori nisu snizili cijenu, već odlučili razdijeliti karte. Vodeći se pritom razumom i zaslugama, naravno, pa su tako karte dobili lokalni mediji, glazbeni promotori, festivalski volonteri i njihovi srodnici sve do sedamnaestog koljena, frendovi frendova sa zgodnim frendicama te svi u Ljubljani čije ime počinje na M,T i S. I tako su odjednom FB wall eventa zasule osnovnoškolske ispričnice za nemogućnost dolaska na festival: pas mi je pojeo outfit i tetovaže, moram hitno njegovati bolesnu tetku u Portoriku, razina peludi u zraku mi ne odgovara…Sve te bajke imale su isti poduzetnički završetak – autor(ica) prodaje kartu za 50€. I profit stavlja sebi u džep. Što je mogla biti originalna cijena karte, pa bi isti iznos završio u rukama organizatora.
Rješenje: Financijska struktura stabilna kao ljubavni život Taylor Swift neće pridonijeti blistavoj budućnosti festivala. Smanjite cijenu ulaznice i ne razbacujte se kartama kao da ste na partiji pokera na skidanje. Akreditacije rezervirajte za ustaljene medije i pokojeg promotora, a ne svakog samoprozvanog fotografa koji je montirao objektiv na toster.

Pohvala #1: Transformacija Tobačne
U Tobačni nikad nisam vidjela potencijal za festivalsku lokaciju. Vjerojatno jer se svaki moj obilazak iste odvijao ovako: dođem obnoviti dozvolu za boravak i onda mi u čekaonici punoj imigranata tek prispjeli Turčin s previše dlakavim licem i dekolteom nudi kavu i vjenčanje, dok mu šef iz kebabđinice uređuje papire na slovenskom polomljenijem od mojih živaca. Ali Flow Festival je uz pomoć strateški postavljenih rekvizita izveo impresivnu transformaciju ambijenta, pretvorivši birokratski pakao i neugledno parkiralište u moderan festivalski prostor. Štandovi s preukusnom hranom te odjećom i nakitom lokalnih dizajnera, zone za opuštanje (drkanje po mobitelu), free climbing stijena i pop-up frizerski salon neki su od elemenata koji su preporodili Tobačnu ne ometajući protok do žarišta događaja- šan…ne, glavne pozornice. Što me dovodi do idućeg WTF momenta.

WTF moment #2: Orgazmiranje na lampice
Društvene mreže, vas gledam. Jedan, manje bitan element raskošnog dekora bile su lampice, koje su požele rekordan broj orgazama na društvenim mrežama. Od svih komentara na festival, doslovce 80% zvuči: Iiiiiii, lampice, vauuuu, lampice, skviiik. Stvarno, Ljubljano? Zar niste bili nigdje osim u blatnim poljima Rock Otočca i oskudno scenografiranim prigradskim veselicama da biste opazili kako je taj tip rasvjete posve standardan i po ničemu spektakularan festivalski dekor? Usporedbe radi, tek mali postotak pohvala doletio je fantastične vizualizacije i zaista vrhunski sound system. Lampice su vas toliko oduševile da se pitam jeste li kad bili na odjelu lampi u Ikei ili proslavili Božić uz lijepo dekoriranu jelku. Jeste li možda u rodu s Mothmanom? No dobro, vratimo se pohvalnom dijelu emisije.

Ovu fotku sam na Instagramu i Twitteru vidjela oko 5612143 puta. (Photo: Živa Kočevar)

Ovu fotku sam na Instagramu i Twitteru vidjela oko 5612143 puta. (Photo: Živa Kočevar)

Pohvala #2: Line-up
Izuzev Jose Gonzáleza, koji ima tu moć da uspava i spid, izvođači su bili vrhunski. Iako pretežno orijentiran na elektroniku, Flow Festival ponudio je solidan presjek svjetskih i regionalnih bendova za sve generacije. Staračke domove je oduševio dolazak Pet Shop Boysa, smeđokose marketingašice u Zara haljinicama dobile su Roisin Murphy, a brucoši su razbacivali svoje pomno njegovane brčiće na Bonoba i Caribou. Za iduću ediciju eventualno razmotrite rezanje broja bendova kako bi se nastupi pomakli za sat, dva kasnije i time izbjegla neugodna situacija u kojoj jedni Jardier, Jonathan (Forza Fiume :*) i Torul imaju manje zainteresiranih ušiju pred sobom nego Jehovini svjedoci.

WTF moment #3: Studenti nisu ciljna publika Flow Festivala…
…Već ekipa od 30+. U prvim intervjuima organizatori su čak predviđali navalu četrdesetogodišnjaka. Organizatorima očito nitko nije rekao da je prosječan student u Ljubljani odavno proslavio trideseti rođendan i itekako je meta za ovaj tip festivala. Osim toga, dovesti Run the Jewels, Metronomy, Jose Gonzáleza, a ograđivati se od studentske publike je naivno i oksimoronski. Vjerojatno ste htjeli reći da u publici neće biti razularenih divljaka koji kvare ugođaj povraćajući po bendovima, što pozdravljam. Ali ne odbacujte zbog grupice primitivaca cijelu ciljnu skupinu, pogotovo kad se najveći studentski dom u Ljubljani nalazi 10-ak minuta pješke od Tobačne i kad se vaš festival održava usred ljetnih ispitnih rokova. Na koje izlaze samo najveće štreberčine, dok kul djeca lažu roditeljima da uče i obilaze kul koncerte. Kao što je Flow Festival.

Btw, molim 40-godišnjakinje s fotke da mi jave koju kremu za lice upotrebljavaju, stvarno djeluje!

Photo: Matjaž Rušt (izvor: Flow Festival FB page)

Photo: Matjaž Rušt (izvor Flow Festival FB page)

Zadnju pohvalu, dragi Flow Festivalu, dobit ćeš kad nam obećaš da se 2016. vraćaš u Ljubljanu usprkos neispunjenim financijskim očekivanjima i niskom broju posjetitelja. Jer kako kažemo po domaće, prvi mačići se bacaju u vodu. So just go with the flow.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/content/84/7859384/html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273