Postprekidni pravopis: patnja zarez upitnik

Postprekidni pravopis: patnja zarez upitnik

Svi smo barem jednom u životu, paralizirani neizbježnošću neželjenog prekida, izrekli štošta vrijedno žaljenja. Sve osim onog što je trebalo- zadnju rečenicu iza koje slijedi točka i s njom zatvaranje jednog ljubavnog poglavlja, knjige, možda čak i smrt cijelog žanra. U bijegu od posljedica koje sa sobom nosi zastrašujuća točka, prvo utočište smo potražili u zarezu. Zarezu iza kojeg vreba samo još jedno objašnjenje, u pratnji još jednog bolnog priznanja ili uzaludne molbe za samo još jednu šansu. Zarez koji je još dublje zarezao u trulo tkivo naših veza u očajničkom pokušaju oživljavanja preminulog pacijenta. Naivno smo zarezom pokušali odgoditi tugu koja bi nas ugrabila svega par rečenica kasnije.

Ništa zato, na redu je jedino hladno oružje za koje ne trebate dozvolu: upitnici. Budućeg bivšeg partnera ispitujete zašto, kad, koliko, s kim – iako predosjećate da će odgovori donijeti novu dozu boli, a ne čudotvoran spas veze kojem se potajno nadate. Iz bespoštednih ralja upitnika nemoguće se je iščupati sve dok zadnji trag nade ne degenerira u očaj i želju da emocionalnom paklu konačno dođe kraj. Spremni za veliko finale? Pozornicu vaše drame preuzimaju uskličnici, najbučnija od svih opcija. Strašan podsjetnik na sirovo i primitivno lice ljubavi. Jedino strašnije od uskličnika je tišina koja slijedi. Kako savršen soundtrack za proždiranje samih sebe uz divljačke otkucaje srca koje se, eto opet, rastapa, praši, dezintegrira ili što već rade uništena srca.

Konačno, točka. Iako je najusamljenija od svih izbora, točku krasi dostojanstvo i samopoštovanje. S distanciranošću doktorskog osoblja koje obitelji pacijenta prenosi najgoru vijest, točka nas upućuje na izlaz iz jednog pažljivo satkanog svemira. No kao što su nas učiteljice hrvatskog naučile, iza svake točke slijedi razmak. Odmak. Praznina. U tom mikro azilu usidrene su najsjetnije uspomene, ali i spoznaja da iduća rečenica posvećena nekom drugom obavezno počinje s velikim slovom. Možda jer nas ljubav čini većima? Pa vi recite da pravopis nije prekrasan.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/content/84/7859384/html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273