ABOP: Umjesto riječima, rasturaju glazbom

ABOP: Umjesto riječima, rasturaju glazbom

Priča o novootkrivenom bendu s pečatom »Made in Croatia« počinje sa sjetnim rockerima iz Ohia. Stojim u trećem redu glavnog stejdža Super Uho festivala, ukliještena između hardcore fanice čije uši već 17. put doživljavaju orgazam i 50-godišnjaka koji s propalom diskrecijom briše suze muževno stiskajući pivo, i trudim se dotaknuti Matta lociranog par metara ispred, kao da se želim uvjeriti da smo ista vrsta i da nije natčovjek satkan od prekrasnih riječi i nostalgije. S njegovih i usana cca 2000 fanova u ekstatičnom klimaksu teče balada Vanderlyle Crybaby Geeks, dok se iz dvostrukog broja očiju slijeva količina padavina u maniri londonske jeseni. Svaka osoba ovdje dio je tog emocionalno iscrpljujućeg, no neopisivo ispunjavajućeg iskustva, usporedivog s vjenčanjem popraćenim teškim mamurlukom, ali i čekom za medeni mjesec na Havajima. Po završetku se udaljavam od stejdža poput mačora nakon kastracije, pribranost kaska za mnom, kad mi odjednom do bubnjića prilijeće neki potpuno drugačiji zvuk. S opreznom znatiželjom krećem prema manjem stejdžu s kojeg dolazi razularen ritam isprekidan bijesnim elektronskim semplovima i podjednako agresivnom bas gitarom. Očekujem da ću tamo ugledati balkansku inačicu Skrillexa, eventualno tandem nadobudnih adolescenata oboružanih hip frizuricama i MAC laptopima, ali prizor na stejdžu kontrira svim predrasudama.

Na prvoj fronti dva seta bubnjeva, iza njih pojačanje u formi par mladića- jedan za laptopom (lišen hip frizurice i stava Glastonbury headlinera), drugi za klavijaturama, između njih centriran raščupan basist. Oku ugodna simetrija u potpunom kontrastu s glazbenim divljaštvom koje maršira iz zvučnika. Vokala nema, svaki član je udubljen u svoj instrument i odrađuje svoju ulogu u očitom transu gdje nema mjesta za interakciju s publikom. Pritom im uspijeva ne izgledati uštogljeno, iako su iz Zagreba. Premda takva statičnost zna biti zamorna na dulje pruge, ABOP manjak dinamike na stejdžu kompenzira žustrim razgibavanjem publike. Dečki udaraju po bubnjevima, basu i tipkovnicama s nemilosrdnom energijom dok pun podij skakuće i mlatara udovima kao na festivalu zumbe. Iskustvo odaju i besprijekornim nastupom odrađenim skoro u jednom dahu koji bi umorio čak i ritam mašinu poput Techno vikinga. Nakon koncerta izmjenjujem par rečenica s bendom i odlazim kući s bubnjarskom palicom. Nekoliko mjeseci kasnije, eto ih u Ljubljani na beskrajno manjoj pozornici kluba Channel Zero, gdje nastupaju u okviru projekta 24 Hour Party People. Tek je ponoć i u klubu je svega 30-ak ljudi, ali glede na suverenost s kojom odrađuju divlji 50-minutni set, vrlo brzo stječu 30-ak novih obožavatelja. Pitam se koliko od ta 24 sata bi mogli odsvirati samostalno. Nakon koncerta izmjenjujem par rečenica s bendom i odlazim kući s drugom bubnjarskom palicom i ovim opsežnim intervjuem.

Tko ste vi i zašto mislite da je After Bolji Od Partyja?
Mi smo ABOP i znamo da je after bolji od partyja.

ABOP Zagreb band

Mudro zbori ABOP. Vizual by ćuftica

Jeste li zadovoljni prijemom domaće i strane publike? Jeste li opazili neke veće razlike među nastupima doma i na nepoznatom terenu?
Kad smo na stejdžu, u svom smo svijetu. Tu i tamo netko pogleda prema publici, čujemo ih da se deru između pjesama…

Nakon prve ploče i koncertiranja po regiji, većina bendova je spremna za sljedeću fazu. Koliko eksperimentiranja možemo očekivati od vas u budućnosti- razmišljate li o dodavanju vokala, remiksiranju postojećeg materijala, unplugged koncertu, nastupu na svadbama?
Nikad nećemo ući u sljedeću fazu.

Je li bolji osjećaj biti na stejdžu ispred genijalne publike ili biti dio publike na koncertu genijalnog benda?
Malo je genijalnih bendova, a ni stejdž nije za svakoga.

Imate li neke rituale prije i/li poslije nastupa?
Pomolimo se jutarnjoj zvijezdi.

Da možete odabrati jedan film za koji ćete raditi soundtrack, izabrali bi…
Čekamo ponude…

Koliko znam, zasad još nemate video. Je li kakvo snimanje u planu?
Malo toga planiramo, prepuštamo se vodi da nas nosi.

Eto, sad znate zašto ABOP nema tekstova. Uvjeravam vas da je njihova muzika puno rječitija.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/content/84/7859384/html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273