TV vodič: slovenski zabavni program

TV vodič: slovenski zabavni program

Uz žestoku konkurenciju interneta i knjiga (ono s papirom i koricama), logično je da se televizije trude originalnim i zanimljivim sadržajem zadržati pažnju preostalih 5 gledatelja, zar ne? Krojači slovenske TV politike ne bi se složili: zabavni program u sjeni je informativnih emisija i umjesto da ih komplementira kvalitetom, diktira eroziju televizijskog ugleda. Zaslugu većinom snose licenčne emisije osuđene na propast iz dva razloga. Prvi je da u inozemstvu imaju smisao za humor, drugi da stranu TV elitu konstituira more poznatih ličnosti, dok je slovenska zabavna scena zapravo bara polunepoznatih bezličnosti. Od pažnje gladnih nebitnjakovića, preko ima-slike-nema-zvuka nudistica prebjeglih iz Playboya, pa sve do twitter feeda; slovenski mali ekrani nalikuju na zaštopan kanalizacijski odvod gdje isplutaju stvari kojima nije mjesto u vidnom i spoznajnom polju inteligentnog gledatelja. Poduzetnička ideja: zatražimo od EU subvencije za izvoz bio otpada i uvalimo Slovencima naše propale TV zvijezde poput Marka Tolje i Vanje Rupene (em je Slovenka, em smo je već prisilili na emigraciju u Italiju). Slijedi popis slovenskih zabavnih emisija koje su mi privukle pažnju iz potpuno pogrešnih razloga.

VID & PERO SHOW

Grossmannovci su Sloveniji dali prvi horror festival, a Vid & Pero su Sloveniji predstavili festival horora. Ovaj tip emisije obično upadne u jednu od tri zamke: prvoloptaški koncept, fatalna izvedba ili iritantni voditelji. Vid & Pero show upao je u sve tri. Cijeli show zapravo je kulisa stvorena kako bi se slovenske zvjezdice mogle ukazati javnosti između dvije dodjele Viktora. Zamjeram im i gostovanja bendova a la Parni Valjak, zbog čijih TV nastupa sam inicijalno pobjegla s Kosova. Što se tiče humora dvojice prvaka slovenske komedije: od prve šale postala sam lezbijka, nakon druge sam si rezala uši, trećom su mi prekršena ljudska prava. Jedini smijeh koji su uspjeli izvući je podsmijeh i bit ću presretna ako nakon pete hipnoze zaboravim odgledanu epizodu.

 

ZADETEK V PETEK

Najavljivan kao show zbog kojeg će gledatelji nestrpljivo iščekivati petak. Što bi upalilo da se petkom uvede policijski sat, isključi internet, a ostale televizije vrte prijenos sjednice Općinskog vijeća Općine Orebić. Voditelj Klemen Slakonja je vrhunski imitator koji bez greške oponaša Janšu i Žižeka, ali kronično podbacuje u oponašanju dobrog voditelja. Većina isforsiranih dijaloga Slakonje i promašenih gostiju podsjeća na spojeve koje ti namjeste zabrinuti frendovi nakon što single dočekaš 30. rođendan. Poput modnog stila Tine Marinšek, “Zadetek v petek” ima poremećaj osobnosti i nikako da odluči želi li biti talk show / komedija / mjuzikl /debakl, pa je naprosto sve odjednom. Nakon odjavne špice ostaje gorki okus ne posve heteroseksualnog vjenčanja s nedovoljno alkohola i previše gastarbajterske rodbine. Najbolji dio emisije su reklame i Žiletovi skečevi na Youtubeu.

 

RIBA NA OKO

Iza naizgled banalnog kulinarskog realityja skriva se najkompleksniji psihološki eksperiment izveden na slovenskoj televiziji. Njime je utvrđeno da druženje stranaca koji nemaju ama baš ništa zajedničko brzo vodi u dezintegraciju slovenske uglađenosti i samokontrole. Ohrabreni čašicom cvička ili rakije, gosti u analizu netom konzumirane večere bez srama upliću potisnute frustracije. Okrutno pljujući domaćinovu nesposobnost da uskladi boju stolnjaka s nadjevom purice, Slovenci zapravo iskaljuju decenijama akumuliran bijes prema šefovima koji ne isplaćuju prekovremeno, curama koje nisu htjele gutati, roditeljima koji su ih izbacili iz kuće već s 35 godina…”Riba na oko” je realističan podsjetnik na to da osim ljubavi, i loše prožvakane frustracije idu kroz želudac.

 

DENAR PADA

Kviz u kojem češće od jackpota pada mrak na oči. Bombastična tehnička izvedba ima za svrhu zatupljivanje čula, na čemu postanete itekako zahvalni čim nakon prve minute shvatite što slijedi. Zgodna, nijema hostesa također je dobrodošla diverzija od natjecatelja, mahom studenata, trenera fitnesa i bračnih parova koji trebaju novac za radove na fasadi i vodoinstalacijama. Osim te socijalne komponente, emisija “Denar pada” nudi i latentan komični element, a taj je da voditelj, pomalo oronuli i manje karizmatičan brat blizanac Jonasa Žnidaršiča, niti ne pokušava sakriti prijezir do glupavog kviza i natjecatelja koji pobjedu odnose odgovorom na pitanje kad se Nina Osenar skinula za Playboy. O maštovitosti sastavljača tih nepremostivih moždanih izazova svjedoči i kuriozitet da je točan odgovor na jedno od pitanja bilo upravo ime voditelja. Izgleda da ćemo na intelektualna pitanja teške kategorije poput “Koji je glavni grad Amsterdama?” pričekati do iduće sezone.

http://www.youtube.com/watch?v=lIHyzdugokk

 

MOJ DRAGI ZMORE

Trijumf šovinizma lukavo prerušen u feministički skup matrona koje licitiraju za ponižavanje svojih partnera, na što ovi pristaju motivirani novčanom naknadom. Dakle, obrnuto od balkanske realnosti. Emisija “Moj dragi zmore” ima dvoje voditelja, ali dosad je u studiju zamijećeno samo poprsje Nine Osenar. Među testiranim vještinama su serijsko otkopčavanje grudnjaka jednom rukom, vezanje korzeta, procjena veličine grudnjaka i nešto što je završilo ozljedom koljena jednog od natjecatelja. Vjerojatno skidanje grudnjaka kružnim udarcem petom. Osim spoznaje da ipak nije tako loše biti single, “Moj dragi zmore” publici nudi zabavu baziranu na gubitku: muškarci gube dostojanstvo, žene  strpljenje radi njihove nesposobnosti, no najveći gubitnik je televizijska kuća. Dragi Planet TV, ako stvarno želite rekordnu gledanost, dajte Nini Osenar da vodi gole vijesti. Za gluhe.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/content/84/7859384/html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273