Hrvatska čitalačka nekultura

Hrvatska čitalačka nekultura

Čitam vijest o tome kako Hrvati premalo čitaju. Lidlovi katalozi, teletekst i Biblija očito ne ulaze u statistiku. Nema medija koji nije prosuo dramatične optužbe u lice kulturno onesviještenoj hrvatskoj populaciji: ćevapojedi bez kulture, balkanoidi najgore vrste, neprijatelji pisane riječi…Ispada da nismo bili ovako nepismeni otkako su nam preci u 7. stoljeću, krivo pročitavši tablu, zalutali u Salonu umjesto u Veronu. Da su naučili abecedu do kraja, tko zna, možda bi obrazovani svijet tulio nad tragičnom sudbom Shakespeareovog Hrvoja i Ivanke. Ovako smo ostali upisani u europsku svijest kao zemlja s ružnim nogometašima i lijepom obalom punom kafića i buregdžinica na mjestu knjižara i knjižnica.

I, tko je ubio gospođu knjigu? (Ne)čitatelji, naravno. Zanemarivanjem smo otjerali Krležu i Ujevića u drugu smrt. Čak i svih 50 nijansi sive su problijedile od šoka, uzalud iščekujući da ih s polica digne kakav polupismenjak. Hmmm. Malo tko je miris govna slijedio do samog izvora- hrvatske izdavačke industrije. Iako vam je možda promaknuo podatak da izdavaštvo zapošljava između 8 do 12 tisuća ljudi, sigurno vam nisu promakle tajkunske izdavačke marže, porazna kvaliteta većine domaćih izdanja, zatiranje mladih spisateljskih talenata, zaglupljivanje čitatelja banalnim, no profitabilnim sadržajima (hvala Bogu na entuzijastima poput Bookse)…Pogodite koliko od tih faktora je uzeto u obzir pri izračunu hrvatske nekulture. Izazov za one koje žele znati više: Profilova lista najprodavanijih knjiga. Uočite marketinški genij u zadnjem redu:

profilković

Hrvatska očito treba radikalnu promjenu izdavačke strategije. Ovoga puta s ciljem da knjige dođu do marginaliziranih slojeva društva koji se s ukoričenim tiskom druže koliko i Željka Mrakić sa samohranim homoseksualcima. Imam nekoliko prijedloga. Želite da penzioneri više čitaju? Dajte romanima egzotične španjolske ili turske naslove i razbacajte ih po kontejnerima. Za čitalačku populaciju Net.hr-a valja prirediti reprint Krleže i Andrića s ilustracijama Nika Titanika i predgovorom Severininog dekoltea. Čak i za sponzoruše ima nade-  tiskajte romane na papiru s okusom kurca, pa će gutati najmanje 5 knjiga tjedno. Što kažete, dragi izdavači? Ne trebate mi zahvaljivati. Bit će dovoljan otkaz Profilovog zadivljujuće strastvenog copywritera.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/content/84/7859384/html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273