Zdravstvo za umrijet’

Zdravstvo za umrijet’

Iako je budućnost hrvatskog zdravstvenog modela odavno crnja od Hitlerove duše, aktualni štrajk medicinskih radnika i nebulozne izjave ministra Ostojića zapečatili su konačnu dijagnozu: hrvatsko zdravstvo je najteže oboljeli pacijent države. Toliko bolestan da se pogrebni orkestar sprema zasvirati mu Sinatrin “My Way”. Ne samo da već šepa prema vlastitom grobu na klimavim štakama koje sponzoriraju porezni obveznici, već putem obilno krvari iz fatalne rane – državnog novčanika. A ta velika sjena što vreba na umiruće zdravstvo nije Smrt, već nešto gore; ekonomski kirurg Rajko Ostojić sprema se zahrđalim skalpelom zarezati samu srž problema. Jesam li rekla srž? Mislila sam zapravo najmanje bitan od nebitnih problema, udaljen od srži koliko i Tokyo od Gospića. Pravi problem je kronični manjak liječnika, za što Vlada krivi ulazak u EU i masone. Odlaze nam doktori već godinama, ali Vlada je tek sad uz pomoć abakusa došla do šokantnih brojki, jer su sposobni matematičari i statističari također pobjegli iz Hrvatske glavom bez obzira. “Rješenje je u povećanju upisnih kvota na medicinskim fakultetima”, kaže optimistični Rajko. Jer inozemstvo očajnički treba još hrvatskih liječnika. Plan je očito da umjesto uokvirenih diploma i nagrada, na oronulim zidovima naših bolnica vise razglednice mladih Hrvata koji grade karijere u uglednim europskim klinikama.

Samo je pitanje dana kad će nam Ministarstvo zdravstva, taj neumorni inkubator bizarnih ideja, otvoreno saopćiti naše građanske dužnosti. Kao prvo, Hrvatska treba više suicida. Recimo da vas zaboli zub, bubreg ili rak. Popijte Lekadol i pojedite par naranči, a ako vam se stanje ne poboljša unutar dan dva, budite pošteni do preopterećenih pleća hrvatskog zdravstva i oduzmite si život. Nema smisla da se provlačite kroz čekaonice i produbljujete minus blagajni zdravstvenog sustava; kad tad ćete ionako umrijeti, ako ne od infekcije radi zaboravljenog skalpela u bubregu ili nepotrebno amputiranog uda, onda od šoka kada čujete cijene pojedinih tretmana i lijekova. Zapitajte se, je li fer da država rasipa novac na vaše rješavanje križaljki dok se udobno zavaljeni izležavate u bolničkom krevetu? U najmanju ruku može vam biti neugodno što kroz sve te cjevčice i katetere kradete dragocjene proračunske kune, onemogućujući gradnju novih stadiona i referendum o unošenju obaveznih 222 državnih praznika u Ustav. Osim što će brcnuti ekonomiju, porast suicida skratit će liste čekanja za specijalističke preglede, usporedive s procesom dobivanja državljanstva u Monaku: čekaj na red 7 generacija ili prebaci životnu ušteđevinu iz čarape u diskretnu kuvertu naslovljenu na medicinskog moćnika. Ipak, nije sve tako crno. U kategoriji “tragikomično beskrajne liste čekanja” one zdravstvene zaslužuju tek srebrnu medalju, zlatna ide beskonačnoj listi čekanja za nazovi-knjigu “50 nijansi sive” u gradskim knjižnicama.

Alan Ford Klinika Lake Smrti Alter-Nacija

Ali što ako vam je opcija suicida neprihvatljiva, bilo jer ste sebičnjak koji besramno okreće leđa društvenoj odgovornosti, bilo jer potajno volite u zagušljivim čekaonicama ćaskati s penzićima o hemoroidima? Ostaje vam život(arenje) na medikamentima, druga metoda suočavanja s neefikasnošću zdravstvenog sistema. Zato Hrvatska treba više droga. Nemojmo stati na legalizaciji postojećih, patentirajmo nove. Poduzetniji dileri odavno su preselili biznis iz mračnih kutaka rave klubova u staračke domove, no radno aktivan dio hrvatske nacije ne vidi pravdu u tome da samo institucionalizirani starčići uživaju u privilegiju narko-apatije. Žele i oni receptom propisano rješenje za život u ovako bolesnoj državi. Milijuni čekaju na farmaceuta koji će na tržište lansirati anestetik zdravog razuma, injekcije protiv alergija na apsurdne odluke Vlade i domoljubne pilule. Potonje treba uvesti na dnevni meni Ostojićevih budućih doktora, da im slučajno ne padne na pamet emigracija u bolje plaćene krajeve.

Složit ćete se da zdravstvo za umrijet’, taj novi paradni konj naše Vlade, zaslužuje zdravicu. Samo, stavite mi u šampanjac kakvih 20 tableta.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/content/84/7859384/html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273