Fascinantno lice rata

Fascinantno lice rata

Jedini preživjeli u eksploziji koja mu je raznijela humvee i odnijela život njegovih 4 prijatelja, Bobby Henline (41) probudio se iz dvotjedne kome s opeklinama na dvjema trećinama tijela, amputiranom rukom i unakaženom glavom. Tijekom rehabilitacije koju je pohađao s ostalim ranjenim vojnicima, slušao je stravične priče s fronte i plakao s teško ozlijeđenim pacijentima. Od smijeha. Naime, Bobby tvrdi da je humor najjače oružje protiv depresije i zato se kad god može zajebava, najčešće na račun vlastitih ozljeda. Na nagovor doktora oduševljenog lakoćom kojom prenosi na druge pozitivnu energiju i pretvara sumornost u salve smijeha, Bobby je skupio hrabrost da izađe na odar lokalnog kluba gdje su se održavale večeri stand-up komedije. Danas, s 4 godina nastupa iza sebe, Bobby nema namjeru odustati i kaže da mu je cilj nasmijati više ljudi nego što ih muškarac koji je raznio njegov humvee može ozlijediti.

“On the Fourth of July I always go to a fireworks stand. I run up real excited and ask them: Can you give me the same stuff as last year? It was great!”

bobby henline

Eksponiranje Bobbyjeve potresne priče u ovotjednom Timeu oživjelo je raspravu o neugodnoj temi ratnih veterana u Americi. Problem ima poveznice sa statusom branitelja u Hrvatskoj- nakon povratka s fronte se radi neuređene ekonomske situacije i neadekvatne psihološke potpore velik postotak ratnih veterana odaje depresiji, alkoholu i suicidu. Stoga je Bobbyjeva priča dobrodošla doza optimizma koja je ganula mnoge.  Iako ne sumnjam da će ga američka vlada kad tad pokušati iskoristiti u propagandne svrhe, Bobby Henline ne bi smio biti tretiran kao ratni junak, već junak. Točka. Bez političkih implikacija njegova priča ostaje neokaljan izvor inspiracije za sve nas. Bobbyjev nevjerojatan povratak iz mrtvih  časopis Time je pretočio u 9-minutni dokumentarac koji možete pogledati tu:


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/content/84/7859384/html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273