Kakve poruke šalju modni blogovi?

Kakve poruke šalju modni blogovi?

Demokratizacija modnih blogova postupno ruši kult smeđokosih 50-kilašica kao ultimativnog estetskog ideala i prebacuje fokus na žene najrazličitijih godišta, rasa, društvenih pozadina, stilova…i veličina. Konačno. Skromno započeta u Dove kampanji i nastavljena u štovanju zaobljenih diva poput Christine Hendricks, revolucija veličina postala je viralni hit tek u modnoj blogosferi. Nažalost, donijela je i jedan disturbing trend, a to je glorifikacija poremećaja prehrane. Reći ćete- pa što je tu novo, modna industrija već decenijama favorizira nadroksane čačkalice. Da, ali zaboravljate bitnu razliku: modni časopisi, pariški dizajneri i ekskluzivne kolekcije pripadaju fantasy svijetu u kojem obične smrtnice teže od 55 kg s plaćom ispod 2000 eura nemaju što tražiti. S druge strane, modni blogovi su domena “svakodnevnih” žena koje se ne zgražaju rasprodaja prošlosezonskih komada a bome ni *šok i nevjerica* second-hand dućkasa. Njihov utjecaj eksponencijalno raste jer su stekli povjerenje čitatelja i podršku modne industrije koja je u njima prepoznala priliku za jeftini PR. Budući da dio blogerica dobro zarađuje od tog posredništva, pitam se jesu li svjesne poruke koju šalju svojim čitateljima? I zašto je to uopće bitno?
{adinserter Adsense}

Imam stil, dakle jesam

Bitno je jer ispred izgleda, stila i veličanja bilo kakve veličine dolazi zdravlje. Fizičko i mentalno. A trenutno čitava generacija odrasta na paradigmi 21. stoljeća: IZRAZI SE KROZ STIL. Zahvali Zari i H&M-u što ti omogućuju da se u jednom tjednu pretvoriš iz punkerice u retro divu i hipstersku klošaricu za 9,99 eura. Ali ne želiš valjda imati stil kao svi drugi (iako su uz trenutnu hiperprodukciju robe šanse za to manje od povratka Isusa). Spriječi tu tragediju naručivanjem kineske robe iz Amerike i redovito instagramiraj svoje stilove na Lookbook. STIL JE OPIJUM ZA MACE. Prekrij zatupljen um šik šeširićem, rupe u osobnosti zagrni dizajnerskom pelerinom – dok god imaš stila, ništa drugo nije bitno. Anoreksična si ili pretila? Nema veze, tvoje lice je tako prekrasno, ti se tako kul oblačiš.

cupcake

felice

Bez dlake na mišu

Naravno, nisu svi modni blogovi hramovi površnosti i taštine. Dapače, mogu imati i vrlo pozitivan predznak. Oni s domišljatim DIY tutorialima (a pair & a spare) poručuju da mućnemo glavom, upotrijebimo ruke i pritom uštedimo koju kunu. Kazz the Spazz se nepokolebljivom energijom opire godinama i dosadi, dok Dressful obiluje promišljenim, gotovo poetičnim osvrtima na modu. S druge strane, na blogovima Felice Fawn i Cupcake’s Clothes patroliraju nimalo inspirativne zagovarateljice pretilosti i anoreksije, i to pod krinkom svetih viteza ljudskih prava.  Spremne su vam odgristi glavu brže od krvoločnih ajkula uputite li ijedan dobronamjeran savjet njihovim uzorima. Prozvat će vas ljubomornim kučkama, pa i antifeministicama usudite li se curama s gornjih fotki reći da nemaju zdrav lifestyle. U najboljem slučaju čut ćete nešto u stilu:

cupcake
{adinserter drugi}
 

Virtualni komfor- još jedan novitet s kojim ne rukujemo baš najbolje. Udobno zavaljeni u anonimnost, možete bilo kome bilo gdje u svijetu poručiti da se jebe ili da je najprekrasniji ikad. Bez tereta krivnje, bez empatije, pa čak i bez da uopće to mislite. Ali još opasnija poruka lurka u gornjoj izjavi, a to je izjednačavanje talenta s masovnim kupovanjem robe i fotkanja u istoj te sreće s brojem smiješaka upućenim kameri. Jer sve što je na netu mora da je istina. Ako zaista mislite da je online prisutnost i na tisuće lajkova samo po sebi uspjeh, ostavljam vas u društvu YouTube celebova s par milijuna sljedbenika. I dalje žudite za takvim uspjehom?

 

 


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/content/84/7859384/html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273