Izgubljeni u provodu: Japan vs. Balkan

Izgubljeni u provodu: Japan vs. Balkan

Čim me moja japanska cimerica plašljivo upitala jede li se krafna s vilicom i nožem, znala sam da je pred nama vrlo uzbudljiv mjesec. Ma, čim je izustila prvi konnichiwa! stan je postao melting pot azijske i zapadnjačke kulture. A svašta se otad skuhalo u našem lončiću. Pale su prve tortille, pokoja medica te puno predrasuda.

 Moja nova cimerica zove se Shiori i dolazi iz Tsukube, sveučilišnog gradića nedaleko Tokya. Sitna koliko sramežljiva, došla je učiti slovenski. Dok se družimo, osim djetinjaste uzbuđenosti, osjećam i teret nevidljive uniforme ambasadorice europske kulture. Kao Balkanki, malo mi je velika ta uniforma, ali snalazim se. Samo trebam naći sličnosti i graditi odnos na zajedničkim interesima. Tako sam barem pročitala u Teenu.

Recimo, obje smo zaljubljene u Ljubljanu. Shiori-chan obožava čokoladu, baš kao i ja. Mrzi karaoke, baš kao i ja. Studira japanski, baš kao i ja.  Ne konzumira alkohol, baš kao i…Pa dobro, postoje neke razlike. Ali koliko su sličnosti pomirujuće, toliko su razlike poučne. Zato napuštam obožavani comfort zone i ulazim u ring gdje moja tolerancija prema stranom i neobičnom izaziva na dvoboj sve one crne predrasude o kojima mi je neugodno pisati. Kako onda sažeti naš prvi zajednički vikend? Spavanje na kauču, jezične vratolomije na japanskom, invazija na bračnu intimu…Neki već viču horooor! Za mene nije. To su tek manje žrtve, s obzirom da imam Japan u dnevnom boravku.

Sad idem raditi nešto neobično sa svojom japanskom cimericom. Recimo, popiti kavu. Naime, kava je u Japanu odvratno skupa, pa ju studenti rijetko piju. Stoga nije baš shvatila moje izjednačavanje života bez kofeina sa sporom, bolnom smrću.
Uz kavu ćemo podijeliti krafnu. S vilicom ili bez, sigurna sam da ćemo prežvakati sve razlike i proživjeti mjesec za pamćenje.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/content/84/7859384/html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273