Aranea Black : Upoznajte kreatoricu najboljih korzeta u HR

Aranea Black : Upoznajte kreatoricu najboljih korzeta u HR

Da moram jednom riječju oslikati osobnost korzeta, rekla bih lukav. Preživio je burna stoljeća tijekom kojih su izbrisane vlade, dinastije i civilizacije, a od žestokih bitki na stilskom frontu koje su s trona popularnosti u zaborav lansirale čak i najraskošniju odjeću (sjetite se krinolina, renesansnih ovratnika i nakurnjaka, muškog pandana push-up grudnjaku) korzet se skrivao ispod odjeće, gdje mu je uloga varirala od modnog dodatka, povremenog fetiša, glavnog trenda sezone, pa sve do lifestylea. Lukavo, zar ne? No u jednom je korzet beskompromisan i iskren kao nijedan drugi odjevni predmet – tightlacing se ne može fejkati. Drastično reduciran obujam struka implicira disciplinu uma i tijela, kao i superiornu samokontrolu. Dvadesetdvogodišnja Katarina Vukšić utjelovljuje navedene osobine kako osobnim stilom, tako i najboljim korzetima u Hrvatskoj koji odaju maštovitu dizajnericu opčinjenu ženstvenom siluetom i vođenu perfekcionizmom. Ta višestruko nagrađivana Riječanka sa zagrebačkom adresom upravo radi na lansiranju vlastite marke Aranea Black i prvoj kolekciji ready-to-wear korzeta. Otkrila mi je zašto je odustala od studija na TTF-u, tko su njene mušterije te zašto pravu ljubiteljicu korzeta nećete ni mrtvu uhvatiti s jeftinom kopijom.

Da odmah ušutkam zlobnike, napomenut ću da mnogi legendarni modni dizajneri nisu stekli diplomu iz struke (Coco Chanel, Alan Hranitelj, itd.) Zapravo me zanima kako si se snašla među koleg(ic)ama čije modne vizije su doslovce bile stoljećima udaljene od tvojih?

S kolegama, pa i profesorima, imala sam jako neugodna iskustva radi svog stila. Bilo je i ljubomore jer sam dvije godine zaredom osvojila prvo mjesto na državnom natjecanju Dani Odjeće. Nakon završetka školovanja, upisala sam TFF u nadi da ću nadograditi znanje i biti među sebi sličnim kreativcima nesputane mašte. Obje pretpostavke pokazale su se krivima. Gradivo se ponavljalo, nije bilo puno mjesta za kreativnost, a vremena za šivanje još manje, pa sam odustala nakon dva mjeseca. Nisam se pokajala niti se osjećam zakinuto zbog nedostatka diplome, i dalje se educiram uz pomoć knjiga i empirije.

Kako je došlo do tvog prvog susreta s korzetima i odluke da s nošenja prijeđeš na izradu istih?

Još u srednjoj školi prepravljala sam kupljenu odjeću i šivala rukavice od najlonki. Na internetu sam smjela provesti sat vremena dnevno, što bih utrošila buljeći u fotografije lolita i gothic odjeće. Teško je bilo ne zamijetiti korzete. Nakon uspjeha s prvom suknjom, sašila sam i korzetić, koji je bio blaga katastrofa. Nisam odustala. Uslijedio je još jedan, pa drugi, treći, zatim poboljšani kroj, kvalitetniji materijal, nove kopče i eto- nakon svih tih godina najesen krećem u poduzetničke vode.

Opiši nam svoj stil.

Najčešće nosim odjeću vlastite izrade, inspiriranu modom druge polovice 19. stoljeća. Može se reći da sam odjevena u povijesne reprodukcije, prilagođene modernim vremenima iz praktičnih razloga. Standardan outfit uključuje: korzet, žičanu podsuknju koja višestruko poveća veličinu stražnjice, bijelu podsuknju, raskošnu crnu suknju izrađenu za nošenje preko žičane košare i jaknicu u istom stilu. Jako vrući i/li lijeni dani natjeraju me u moderniju odjeću, no čak i tad nosim korzet. Vjerujem da izgledam vrlo elegantno i ženstveno, ali duboki dekoltei i neobična pozadina znali su izazvati komentare da sam visokoplaćena prostitutka.

Pa dobro, bar su kreativni u odnosu na standardne uvrede tipa šišmišu, sotonjaro…

Oh, ima i toga. Većinom imam uključen ignore mode, ali uvrede i dobacivanja nikad nisu ni ugodna ni lijepa, pa me znaju dirnuti. Već iz iskustva znam kakva mjesta izbjegavati, kakve ljude zaobilaziti i nikada ne izlazim van bez suzavca.

Katarina prvo na sebe navuče bloomersice i korzet…

a potom i ostatak viktorijanskog outfita

Kad smo kod stvari koje te ljute, zanima me tvoj stav o jeftinim kopijama korzeta. Tržište ih je prepuno, a kupci istih opravdavaju se previsokim cijenama korzeta. Misliš li da kopije ugrožavaju korzete u tržišnom smislu?

Kopije (od milja ih zovem korzetići) su za potrošače koji žele robu brzo i jeftino. Sumnjam da itko razmišlja o izrabljivanju radnika u tvornicama, a i postoji zapanjujuće velika masa neinformiranih potrošača uvjerenih da su kopije zaista korzeti. Neki pak ne žele čuti za razliku. Ipak, mislim da kopije ne ugrožavaju korzete iz jednostavnog razloga što nisu u istim kategorijama kvalitete. Kupac zadovoljan korzetićima nikad neće kupiti korzet rađen po mjeri, obljepljen jestivim listićima zlata s naribanim crnim tartufom na porubu. Kao i u mnogo drugih slučajeva, i za korzet vrijedi pravilo “koliko para, toliko muzike”.

Kako se kreću cijene tvojih korzeta i tko su tvoje prosječne mušterije?

Prosječna cijena je 2000 kn. Većina mušterija kod mene kupuje svoj prvi korzet, tako da uglavnom izrađujem jednostavne modele s malo ukrasa iz povoljnih materijala (sigh). Idealna klijentela su punoljetne osobe koje postojeću kolekciju korzeta žele obogatiti custom-made komadom. No interes za “početničke” korzete toliki je da sam prvu kolekciju odlučila izraditi u standardnim veličinama. Prednosti su mnoge- nema potrebe za probom, povoljniji su, a dizajn ovisi o mašti kupca.

A gdje se mogu kupiti tvoji radovi?

Krajem devetog mjeseca planiram otvoriti virtualni butik na Etsyju gdje ću ponuditi prototipove korzeta u standardnim veličinama. Radim i na web stranici koja je zamišljena kao galerija, informativni kutak te izbornik za dizajn vlastitog korzeta. Naravno, vrlo rado ću maštovitijim kupcima izraditi model po želji, bilo da se radi o modernim ekstravagantnim korzetima ili povijesnim reprodukcijama.

Ovisno o zahtjevima mušterija, korzeti variraju od minimalističkih waspie modela…

…preko zahtjevnijih modela u boji…

pa sve do korzet haljine, koja je ekstremni konstrukcijski izazov čak i za iskusne krojače

Zbog ekstremnog anatomskog učinka, za mene korzet definitivno pripada u kategoriju body-moda. Kako ga ti doživljavaš, kao modni dodatak ili lifestyle?

Definitivno ima korzeta koji pripadaju kategoriji body-moda, no to nije uvijek slučaj. Sve ovisi o tome tko ga i kako nosi te zašto. Meni je to lifestyle budući da korzet nosim 22/7, ali sam korzet kao odjevni predmet nije toliko ekstreman. Moja ljubav prema njima potiče iz ljubavi prema povijesnoj odjeći. Da bi se postigao autentičan izgled historijskih komada, nužno je nositi odgovarajuće donje rublje. Korzet sam godinama nosila samo kao vanjski odjevni predmet, a jednom kad sam naučila izrađivati odjeću iz omiljenih povijesnih perioda, korzet se preselio ispod slojeva odjeće. Tamo, bliže koži i dalje od pogleda znatiželjnika zadržao se kao vjeran prijatelj i u situacijama kada nisam u punoj “ratnoj spremi”.

Neupućene sigurno zanima kakav je osjećaj provesti cijeli dan u korzetu. Vjerojatno ne shvaćaju da tightlacing ima moć utjecaja na psihu. Prevladava li kod tebe osjećaj sputanosti i neugode ili užitak i ponos na vlastitu diciplinu?

Osjećaj je vrlo sličan ugodnom, nježnom zagrljaju. Nema boli, nelagode niti padanja u nesvijest. Da mi uzrokuje bol ili sprječava normalno disanje, ne bih ga nosila po cijele dane. Priznajem, bilo je teško naviknuti se na spavanje u korzetu, ali i to je stvar navike. Mogu bez problema potrčati za autobusom ako je potrebno (većinom jest) i ne osjećati “težinu” nošenja korzeta. Što se psihološkog učinka tiče, na mene djeluje oslobađajuće. Utegnem se i krećem u osvajanje svijeta. Nikad nisam osjetila nelagodu, sram, a još manje sputanost u korzetu.

Couture dizajneri često nose casual odjeću, pa opet oduzimaju dah svojim kreacijama. Je li nužno da osoba koja izrađuje korzete ujedno i nosi iste? Kako je nošenje utjecalo na tvoj pristup izradi?

Slažem se, mnogi dizajneri nose jako dosadnu odjeću. Ne razumijem zašto, kad su sposobni stvoriti nosiva umjetnička djela. Ne znam za druge dizajnere, ali meni je nošenje korzeta vrlo važno, jer mi omogućuje da iz prve ruke iskusim kako taj specifičan odjevni predmet oblikuje tijelo, pa mi je lakše manipulirati s krojevima. Čini mi se da sam više naučila o korzetima uz pomoć vlastitog tijela nego što bih mogla gledajući komad papira ili druge ljude u svojim radovima.

Korzet je, uz visoke pete, već stoljećima najprepoznatljiviji fetišistički simbol. Velik broj fetišista, pa tako i najpoznatiji svjetski dizajner korzeta i tightlacer Mr. Pearl, aktivno prakticira BDSM. Gdje ti vidiš dodirnu točku korzeta i S&M lifestylea?

Osobno prakticiram BDSM i ne doživljam korzet kao nešto kinky, ali lagala bih ako bih rekla da ne postoji snažna veza između korzeta i “mračne” strane seksa. Kroz povijest su korzeti bili subjekt obožavanja, što se vidi kroz brojne ilustracije i subverzivna umjetnička djela. Ubrzo nakon izuma fotoaparata u 19. stoljeću rasprostranio se pornografski sadržaj, a kao čest motiv na tim ranim fotografijama javlja se upravo korzet. Fascinantna je i njegova dvostranost- teško je reći pristaje li više dominantnim ili submisivnim osobama. Tightlacing se može prakticirati u disciplinske svrhe, ali moram upozoriti da korištenje korzeta kao BDSM pomagala može biti vrlo opasno ukoliko sudionici ne znaju što rade- može rezultirati gubitkom svijesti, napadom panike i bolovima u rebrima. Stoga oprezno.

Postoji li za tebe idealan korzet?

Ne postoji. Brzo se zasitim oblika, materijala i ukrasa. Oduševljenje novim korzetom kratkog je roka i vrlo brzo osjetim potrebu za novim, boljim, drugačijim. Trenutno maštam o korzet haljini u crnoj koži s motivima ružica, listića i trnja te rubovima ukrašenim “kožnom čipkom”. Vidim i oblik- blaga krinolina sa šlepom ispod kojeg proviruje krasan crveni materijal, a cijelu kreaciju prekrila bih crnim kristalićima da u pokretu asocira na noćno nebo.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/content/84/7859384/html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273